Jak K110 zniszczyła mój pogląd na świat…

Jakiś czas temu dostałem telefon od R. Monach z informacją, że ma kawałek zahartowanej stali i czy zechcę ją sobie przetestować. Był jednak jeden warunek, nie powie mi co to za stal… Długo nie musiał mnie namawiać, ponieważ możliwość testowania czegoś to zawsze przyjemność.

Radek od dłuższego czasu pracuje ze stalą M390 i wychodziło mu to zdecydowanie dobrze. Jednak od czasu kiedy udało mu się kupić profesjonalny piec, zyskał możliwość bawienia się innym materiałem. Mam jego blank z NCV1, który był już testowany i zrobił na mnie duże wrażenie. Musiałem się postarać, żeby go zniszczyć… Zastrugałem nim nawet inny nóż znanego i cenionego nożoroba, który był także zrobiony z tej samej stali. W moich oczach Radek wykręcił z tej stali co tylko się dało i mimo zniszczenia, które było celowe poprosiłem go o przeszlifowanie klingi i mam zamiar sobie go oprawić. Będzie to mój podstawowy nóż, zobaczcie klika zdjęć z etapu zniszczenia…

Teraz miałem jednak trudniejsze zadanie… Bawiłem się czymś, o czym nic nie wiedziałem i musiałem pobawić się w detektywa. Mam już jakiś pogląd na stale z jakich robione są noże i trochę ich testowałem… Teraz dostałem do rąk kawałek ostrej blaszki i musiałem jakoś się do tego odnieść. Nożyk od razu trafił do kuchni i do tej pory tam jest… Moja żona to najlepszy tester w historii jakiego znam, ponieważ nie ma totalnie szacunku do ostrych krawędzi i dbanie o nóż to dla niej niepotrzebna abstrakcja. Często zostawia nóż w zlewie, który tak leży usmarowany w produktach spożywczych. Tak było też z tym egzemplarzem i niestety nie zauważyłem rudej na klindze. Nie dawało mi jednaj to spokoju i zostawiłem nóż owinięty cytryną na całą noc. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciu:

Jak widać cytryna zostawiła jakiś ślad… Kolejnym moim sposobem na sprawdzenie stali jest ostrzenie, to właśnie ten proces pozwala dużo powiedzieć o materiale. Do ostrzenia użyłem diamentów, stal zbierały dość dobrze, jednak trochę to trwało zanim go naostrzyłem. Nie bez przyczyny 2 tygodnie w zlewie i walka z talerzami nie zrobiły zbyt dużego wrażenia na KT.

Po naostrzeniu nożna przyszedł czas na karton, do porównania wybrałem nóż Ruike, który odpadł w przedbiegach… Radka dzieło pozamiatało chińską konkurencję. Nie mam niestety filmu z tej zabawy, ponieważ materiał na karcie SD nie zapisał mi się…

Po tych wszystkich zabawach, obcowaniu ze stalą wywnioskowałem, że może to być stal D2, tylko jakby na sterydach. W końcu spotkałem się z Radkiem i mogłem mu powiedzieć o swoich wrażeniach z testów. Mnicha uświadomił mnie, że miałem nosa i do testów dostałem K110 od Bohler. Oczywiście tak jak czułem, proces hartowania Radek musiał zrobić inaczej niż wszyscy i zadziałało to w tym przypadku bez zarzutu. K110 jest już długo znana na rynku i swojego czasu była naprawdę cenionym materiałem. Skład chemiczny stali:

CSiMnCrMoV
1,550,300,3011,300,750,75


  • Zastosowanie:
  • Wykrawanie/Wygaszanie/Stemplowanie
  • Formowanie i wybijanie na zimno
  • Podzespoły dla urządzeń podziemnych (wiertarki, wałki, itp.)
  • Wykrawarki
  • Noże maszynowe

Jak widzicie potencjał stal ma bardzo duży, hartowanie Radka sprawiło, że nie zauważam w użyciu codziennym przepaści pomiędzy M390.

View this post on Instagram

No dalej nie wiem…

A post shared by 🔪🌲z_nozem_przez_swiat🌾🍁 (@swirek89) on

Mogę Wam zdradzić, że Mnicha zrobił klika ostrzy z K110 i pewnie będziecie mogli je od niego kupić, oczywiście jak tylko go do sprzedaży namówicie 🙂 Mi się to udało i mam nowego necka, który zostanie ze mną na długie lata 🙂


7 komentarzy

  • Radek

    20 kwietnia 2019 at 14:46 Odpowiedz

    Hartowanie … to przepis opisany przez Pawła Chrzęstka “melonmelon” kilka lat temu na jego blogu. Ma dwie wady – piec trzeba wyżej grzać i trwa to zdecydowanie dłużej… 🙂

    • Robert Dąbrowski

      20 kwietnia 2019 at 15:36 Odpowiedz

      Czyli Paweł tylko na koszta naraża Cię 😀

  • Adam

    20 kwietnia 2019 at 15:52 Odpowiedz

    Dzięki za kolejną ciekawą recenzję 🙂
    Neck zamówiony 😉

    • Robert Dąbrowski

      20 kwietnia 2019 at 16:13 Odpowiedz

      😀

  • Radek

    20 kwietnia 2019 at 15:53 Odpowiedz

    Ale jaka później satysfakcja …

  • Lkw knives

    20 kwietnia 2019 at 21:26 Odpowiedz

    Zrobiłem dwa tys. noży z tej stali. Zawsze ją chwaliłem

    • Robert Dąbrowski

      22 kwietnia 2019 at 12:06 Odpowiedz

      Z chęcią potestujemy jeden z nich 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.